top of page
Søk
  • mereteljung

Når fantasien får løpe løpsk

Innredning av rom for barn er en spennende prosess. Om barna får være en del av denne prosessen blir gjerne resultatet litt annerledes enn det akkurat du hadde sett for deg, men hva gjør vel det? Det er ikke du som skal leke i timesvis så blodet bruser i årene på dette rommet, og det er heller ikke du som i din villeste fantasi skal skape noe verden aldri før har sett her inne. ♡


Det gjelder å la fantasien spille på lag med den voksne beslutningsevnen.

Å ta med barna underveis er både viktig og verdifullt. Er de store nok til å verbalt fortelle egen ønsker, finn ut hva de ser for seg. Hva elsker de å leke med? Er det togbane og biler som er det store for øyeblikket, ja så sett av rikelig med gulvplass til det. Er det beste de vet å lese bøker, ja så lag en lun og skjermet sone for å lese og kunne oppbevare bøker på en tilgjengelig måte.


Barn uttrykker ofte at de ønsker seg en "ting", som for eksempel en sklie. Da er kanskje favorittaktiviteten å få utfolde seg grovmotorisk? Ja, så sett av plass nok på gulvet til det. Med puter eller andre tilrettelagte elementer, er det kanskje ikke sklia som det mest viktige for barnet, men følelsen av at det kribler i magen når kroppen kan være i bevegelse. ♡


Plass, tenker du kanskje? Barnerommet er jo ikke akkurat veldig stort, sier du... Men med gode og funksjonelle løsninger er det mulig å få det meste til å fungere.


Det å skape soner på barnerommet er et hett tips. Når rommet inndeles etter funksjoner og bruk, trenger ikke antall kvadratmeter være ubegrenset. Et bittelite hjørne tilrettelagt med et bord og tegnesaker og andre kreative aktiviteter, kan for barn fungere som en hel verden av muligheter til å utfolde seg i kunstneriske uttrykk. Ganske magisk, eller hva?

Så tør å ta med barna i prosessen. Enten om du tar valg for de minste ut fra hvilke interesser du ser, eller om de er store nok til å kunne få være med og uttrykke ønsker. Det er nå en gang slik at rom som ikke inspirerer til eller inviterer til lek som fenger, kan gjøre barn passive og destruktive. Det viktigste vi kan gjøre er å skape rom der barna ser muligheter - trygge faste elementer, men også med spenning og elementer som skaper nysgjerrighet. Først da kan fantasien løpe løpsk og lekelysten boble!


Tenk så mye læring det er i å få være med på en slik prosess!


Lykke til!

4 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page