top of page
Søk
  • mereteljung

Farger på barnerommet 🌈

Barn elsker farger, og fikk de velge helt selv ville de nok malt veggene i ganske sterke farger. Men det kan være smart som forelder å ha en finger med i spillet. For du vil vel at ungene skal falle til ro om kvelden og sove godt natten gjennom like mye som du ønsker at barnet skal ha energi og være nysgjerrig utforskende på livet på dagtid?


Det kan være lurt å gjøre noen gjennomtenkte valg.


Barn er glad i farger og glade farger gir glade barn - det er fint!

Farger kan påvirke oss i alle retninger, noen gir energi, noen gjør oss kreative og andre skaper en ro i oss.

De aller fleste barn opp til en viss alder velger ut fra prinsippet om "liker" eller "liker ikke".
Og så er det akkurat det med å velge da... Som med det meste annet i samspill med små barn; ikke la barna få for mange valg. De har ikke forutsetninger for å klare å se helhet, men velger ut fra sitt ståsted her og nå og hva de liker og ikke liker eller vil og ikke vil. Kanskje har de akkurat nå en kjempestor interesse for Spiderman og ønsker seg et knallrødt eller knæsj blått rom...

Det kan være lurt som forelder å sirkle deg inn på et lite utvalg av fargetoner som du presenterer for barnet, og lar de deretter "få velge" hvilken farge de vil ha på rommet sitt. Da kan du spare deg og resten av familien for mye hodebry...


Våg å velge farger, for farger stimulerer oss i motsetning til hvitt og grått.

Varme og lune fargetoner innbyr til søvn og kos i motsetning til kalde og sterke farger. Dette er noen greie prinsipper å starte med.


I tillegg er harmoniske kontraster noe å ha i bakhodet. Vi velger ofte i samme fargeskala, bare litt ulike nyanser. Det er vel og bra det, men den lille prikken over i'en og spenningen i et rom kan du ofte få om du våger å velge fargetoner på motsatt side av fargesirkelen. Det gjør rommet mer unikt.

Hvordan kan så fargevalg på barnerommet påvirke barna?

Blått og grønt: Disse to fargene er kjent for å være nøytrale og virke avslappende og beroligende. I tillegg sies det at hjernen skjerpes av disse fargene når vi er rolige og fokuserte.


Rødt er en sterk farge. Den er varm, men den er veldig dominerende. Den gir energi og øker pulsen. Kanskje det er en lur farge å spare til de små detaljer fremfor hele vegger? ;)


Gult gir også energi, skikkelig glad energi. Det er solens farge. Men gult kan også skape følelser av frustrasjon, sies det. Kanskje ikke en farge for et helt barnerom, men i detaljer kan gult gi mye positiv energi.


Rosa og lilla er gjerne farger man enten liker eller misliker. Rosa er jo som kjent lyserød, og kan virke både beroligende og oppkvikkende. Lilla gir oss også energi, og er i tillegg kjent for å fremme kreativiteten. Hjernen vår trigges og girer opp kreativiteten av lilla. Det kan for noen virke litt mot sin hensikt, og gjøre deg stresset og urolig. Greit å vite om.


Oransje sies å være den gladeste fargen, den som er mest allsidig og skaper balanse. Oransje gir mye energi.

Hva med grått og hvitt?

Grå er på mange måter en flat farge, den kan være alt fra nøytral til mer tyngende. Grått kan være vanskelig å kombinere med andre farger, den krever gjennomtenkte valg av de andre fargenyansene du vil kombinere med.


Hvitt reflekterer mye lys, og kan faktisk være ubehagelig for øyet å oppholde seg i over lengre tid. Noen får hodepine av kritthvite rom. Det beste er å bruke en dæsj med fargepigment i det hvite for å skape en bedre atmosfære. Samtidig er hvitt rent og enkelt.Vanskelig å velge? Ja, det er mange hensyn å ta - men samtidig blir valgene litt enklere når en tenker litt over hvordan fargene påvirker.


Det er gøy å skape rom for barn. Og det er gøy å se hvordan barn inspireres av omgivelsene rundt seg.

Vi vil jo alle gi våre barn de beste forutsetningene for harmoni og utvikling - og det er utrolig spennene å kunne være med å påvirke ved å tilrettelegge det fysiske miljøet rundt barn - både hjemme og i barnehager.


Lykke til med dine og barna dines valg♡75 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page